Saker att tänka på för bättre studieteknik
Saker att tänka på för bättre studieteknik

Med de många störmoment, framförallt från den digitala världen, kan studerandet ibland upplevas som svårt. Det är därför viktigt med bra studieteknik för att uppnå dina uppsatta utbildningsmål. Med ett bra tankesätt kring hur du lägger upp dina studier kommer du lättare kunna ta dig framåt. 

Det finns många olika saker att tänka på när det kommer till studieteknik. Framförallt är det viktigt att skapa en bra studieplan som du enkelt kan följa. En studieplan hjälper dig att organisera dina studier. Det första du bör göra är att fixa en tidsplan som bestämmer hur mycket tid du behöver lägga på varje ämne. Detta kan variera från vecka till vecka. En annan självklar aspekt av en bra studieteknik är att ta anteckningar. Ta gärna samtidigt som du lyssnar på lärarens genomgångar. För att lättare kunna sortera bland anteckningar kan det vara en bra idé att du använder dig av olika markeringar i form av färgkoder. 

Efter lektionen när du har antecknat färdigt, då kan det vara bra att gå igenom anteckningarna och markera med överstrykningspennor i olika färger. På det sättet repeterar du den inlärda kunskapen samtidigt som du förenklar dina studier när du kommer hem. 

Renovera studierummet

En viktig sak som är underskattad är att ha en bra studiemiljö. Ett bra rum att plugga i är ett måste för att du ska kunna hitta rätt fokus. Vill du vara extra kreativ ska du ha i åtanke att det är många som beslutar sig för att passa på att renovera studierummet eller kontoret för en bättre miljö. Om du känner att det är dags för ett lyft är det bara att plocka fram handöverfräsar, skruvdragare och brädor för att få till bästa möjliga studiero. 

När du känner att du har ett bra rum med pluggfokus är det dags att börja öva aktivt. Läs igenom dina lektionsanteckningar för att sedan ta nya anteckningar av dina böcker och andra läromaterial. 

Om en del av inlärningen är att du ska lära dig nya begrepp och termer är flashcards ett populärt verktyg. Med flashcards skriver du en term eller ett begrepp på ena sidan av kortet och har en förklaring på andra sidan. På det sättet kan du enkelt öva in de nya kunskaperna. 

I slutändan är det en kombination av olika studietekniker och en bra miljö som skapar en bra struktur för att du ska lära dig så mycket som möjligt.