Tidigare prov

Svensk uttagningstävling

Uttagningsprovet skickas ut till anmälda skolor, oftast i början av november. Skolorna administrerar själva både genomförande och rättning av uttagstävlingen och skickar sedan in de tre bästa. Klicka på länkarna nedan för att ladda hem de senaste svenska uttagningstävlingarna med rättningsmall.

 

Svensk final (Svensk olympiad i naturvetenskap)

Den nationella finalen avgörs oftast i slutet av januari. Finalisterna jobbar då i 3-mannalag för att simulera hur den europeiska finalen går till väga. Finalen består av tre ämnesmoment (biologi, fysik och kemi) där framför allt praktiskt arbete, men även individuella uppgifter utvärderas. Klicka på länkarna nedan för att hämta hem de olika delarna från de svenska finalerna 2014 och 2015.

EUSO (Europeisk olympiad i naturvetenskap)

I EUSO tävlar de två svenska tremannalagen mot lag från övriga Europa. Tävlingen avgörs i april eller maj och Sveriges två lag tävlar mot lag från 24 andra länder. Den europeiska finalen består av två tävlingsmoment som är fyra timmar långa. Arrangören har tagit fram frågorna som sedan översätts till det egna språket. Klicka på länkarna nedan för att ladda hem 2017 och 2018 års uppgifter.